De kunst van een geschikt cadeau voor een man vinden

Weet je niet zeker hoe je dit jaar het perfecte cadeau voor iedereen op je lijst kunt vinden? De kans is groot dat alle cadeaugidsen in de wereld niet al je vragen kunnen beantwoorden.

Jij kent de belangrijke mensen in je leven beter dan welke schrijver van cadeaugidsen ook. Hier zijn 12 vragen om jezelf (de kenner van je cadeau-ontvangers) te stellen om je te helpen het perfecte cadeau voor iedereen te vinden, ongeacht je budget!

Ik moet iets bekennen. Ik heb een beetje een hekel aan de meeste cadeaugidsen. Ik ben ook niet dol op al die Nordstrom Sale berichten, maar dat is voor een andere dag.

De meeste geschenkgidsen bieden een heleboel algemene ideeën zoals kaarsen, mooie sjaals, en monogram stationary. Niets is persoonlijk. Of het enige persoonlijke aspect is dat het een beetje lijkt op het eigen verlanglijstje van de schrijver van de cadeaugids.

12 Vragen om het perfecte cadeau voor iedereen te vinden

Maar echt, hoe zouden de meeste geschenkgidsen persoonlijk kunnen zijn? De makers van de geschenkgidsen kennen je moeder of je oma of je zus of wie er ook op je boodschappenlijstje staat niet. Dus hoe zouden ze kunnen weten wat ze leuk vindt!

De laatste jaren zijn sommige geschenkgidsen iets beter geworden. Geschenkgidsen die gericht zijn op een bepaald type persoon met een bijzondere belangstelling, zoals een bakker of een boekenwurm of een botanicus, hebben veel meer kans om iets superspeciaals te hebben dat bij je ontvanger weerklank zal vinden. Maar uiteindelijk zijn ze nog steeds niet zo persoonlijk.

Vooral na het gekke jaar dat we net achter de rug hebben, willen we dit jaar allemaal de feestdagen echt bijzonder maken! Velen van ons zijn hun baan kwijt of hebben geliefden verloren. Velen van ons hebben elke schijn van “normaal” die comfortabel aanvoelde verloren. Het vinden van de perfecte geschenken voor de bijzondere mensen in je leven zal niet alle problemen oplossen, maar het kan zeker een scheutje vreugde zijn in een anders behoorlijk beroerd jaar.

Het juiste geschenk vinden voor elke speciale persoon in ons leven helpt ook om verspilling tegen te gaan. Het is zo zonde om geld en middelen te spenderen aan het verzamelen van cadeaus die mensen niet echt zullen gebruiken of leuk zullen vinden. Er is niets bijzonders aan geven louter om het geven, als het geschenk niet nuttig is voor de ontvanger.
12 Vragen om het perfecte cadeau te vinden voor iedereen op je lijst

Met dat in gedachten dacht ik een paar vragen te delen die je jezelf kunt stellen om het perfecte cadeau te vinden voor elke speciale persoon in je leven die je deze vakantie graag wilt verwennen. Als je niet zeker weet wat je voor iemand moet kopen en je best wilt doen om er zeker van te zijn dat ze het cadeau absoluut geweldig zullen vinden, overweeg dan deze vragen om je te helpen het perfecte cadeau te vinden voor elke persoon in je leven!

Wat doen of willen ze doen in hun vrije tijd?

Denk na over wat de bijzondere mensen in je leven graag doen in hun eigen tijd. Kun je een product kopen dat hen bij deze hobby helpt? Of kun je iets aanbieden dat hen helpt meer tijd voor deze hobby te vinden?

Denk bijvoorbeeld aan kunstbenodigdheden voor een kunstenaar, gourmet-ingrediënten voor een bakker of chef-kok, trainingsspullen voor thuis of studiolessen in de buitenlucht voor een fitness-enthousiasteling, of een oppas voor een drukke ouder.
Hebben ze “meer gebrek” aan geld of tijd?

De meeste mensen hebben ofwel meer beschikbare tijd, ofwel meer besteedbaar inkomen. (Natuurlijk hebben sommigen een tekort aan beide, maar vaak is de ene behoefte dringender dan de andere.)

Bied iets aan dat een leemte vult waar je geschenkontvanger “minder vol” zit. Overweeg een cadeaubon voor een conciërge of taakendienst zoals Task Rabbit voor iemand die tijd tekort komt. Bied misschien aan om een weekavond per maand eten voor ze te maken, ook al is het een diepvriesmaaltijd die je een week of twee van tevoren klaarmaakt?

Een cadeaubon, hoe lame dat ook mag voelen, kan geweldig zijn voor iemand die geld tekort komt. Ze zullen misschien dol zijn op een cadeaubon voor een plaats als een kruidenier, Target, of het benzinestation, want die zijn praktisch. Zorg er alleen voor dat je het niet cadeau doet met een kantje oordeel; daar zit niemand op te wachten!

Dit geschenk is misschien saai, maar het is super nuttig voor iemand die krap bij kas zit. Het kan het verschil zijn dat hen helpt om met wat minder stress aan hun volgende loonstrookje te komen.
Als ze winkelen, welke soorten artikelen trekken hen dan aan?

Hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Zijn ze geen shopper? Negeer deze vraag dan. Daarom heb ik er nog 11 andere voor je. 🙂

Wat ook de interesses van je geschenkontvanger zijn, je kunt het vast en zeker googelen en je vindt vast iets waarmee ze hun ambacht of interesse naar keuze beter onder de knie kunnen krijgen.

Tip: https://www.hemdvoorhem.nl/cadeaus-voor-hem

Kunnen jullie samen iets doen?

Dit kan dit jaar wat moeilijker zijn door de verzamelbeperkingen in het hele land en de hele wereld, vooral als je ver van elkaar woont. Toch zijn er nog heel wat dingen die je samen zou kunnen doen, vooral als je bereid bent naar buiten te gaan.

Als het mooi genoeg weer is, zou je samen kaartjes kunnen kopen voor een evenement of een voorstelling die buiten plaatsvindt? Op veel plaatsen zijn restaurants open om buiten te eten, dus je zou buiten kunnen zitten en samen een maaltijd nuttigen. Je zou zelfs samen in een park kunnen picknicken en zes meter uit elkaar zitten als je dat liever hebt. Misschien kun je samen een buitenavontuur beleven zoals een wandeling door een plaatselijk park?

Hoe ontspannen ze zich graag?

Bedenk hoe je geschenkontvanger graag ontspant en zijn vrije tijd doorbrengt. Kun je ze een gelegenheid bieden om op hun favoriete manier te ontspannen? Misschien houden ze van massages of manicures of films (voor de hand liggende manieren om te ontspannen)?

Mogelijk ontspannen ze zich liever met een goed boek, luisteren ze naar muziek, schilderen ze, gaan ze hardlopen of wandelen, of genieten ze van een perfecte schotel ijs? Geef ze een cadeau dat ze meer tijd of middelen geeft om te ontspannen op hun favoriete manier om even afstand te nemen van het leven!

Waar hebben ze het over gehad om voor zichzelf te kopen?

Ik houd een lijst bij van dingen die mijn vrienden en familie in de loop van het jaar noemen en die goede cadeaus zouden kunnen zijn. Ik zet er dingen op die me te binnen schieten, maar ook dingen die ze op hun “te kopen” lijst zetten maar misschien nooit aan kopen toe komen.

Niet alleen is dit iets waarvan je weet dat ze het leuk zullen vinden (omdat ze bereid waren er hun eigen geld aan uit te geven), maar ze kunnen het ook op prijs stellen dat je notitie nam van iets bijzonders aan hen.
Hebben ze een favoriet goed doel of liefdadigheidsinstelling die je zou kunnen steunen?

Veel mensen hebben meer dan genoeg spullen. Of ze hebben de slechte gewoonte om alles te kopen wat ze willen wanneer ze het willen, zodat ze eigenlijk niets nodig hebben wanneer de feestdagen rondrollen. De meeste mensen zouden het geweldig vinden als je hun favoriete liefdadigheidsinstelling steunt.

Doe namens hen een donatie in hun naam en laat ze weten dat je het gedaan hebt. Een andere mogelijkheid is een voorwerp te vinden dat ze mooi zullen vinden en waarvan een deel van de opbrengst hun zaak of passie ten goede komt. Wees er alleen zeker van dat het hun favoriete goede doel is en niet het jouwe; het geschenk is tenslotte voor hen. 🙂

Zijn ze bijzonder praktisch?

Hoewel het misschien niet zo leuk of opwindend is, zouden ze toch de voorkeur geven aan een geschenkmand met alledaagse benodigdheden in plaats van iets overbodigs? Als je een geschenkontvanger hebt die bijzonder praktisch is, regel dan een mand met hun favoriete alledaagse dingen zoals shampoo en conditioner, tandpasta, een leuke reep chocolade, of zelfs hun favoriete brood.

Ik begrijp het. Het voelt lullig aan. Maar het geschenk gaat over de ontvanger, niet over de gever. Ze zullen het geweldig vinden dat je ze gegeven hebt wat ze willen. Je kunt iets heel alledaags speciaal laten aanvoelen als het met een strik in een mooie mand verpakt is (kringloopwinkels hebben tonnen manden, dus zoek er een tweedehands).

Welke onderwerpen prikkelen hen?

Van welke onderwerpen raken ze echt opgewonden? Zou je ze een boek, een film, of een of ander medium hierover kunnen kopen? Misschien kun je zelfs een afspeellijst samenstellen van podcasts, TED Talks, of YouTube video’s over het onderwerp waar ze van houden. Dit zou geen dubbeltje kosten maar ik wed dat ze het geweldig zouden vinden!

Ik ben dol op composteren, dus vorig jaar kocht mijn moeder een boek over composteren voor me. Ze sloeg de spijker op z’n kop! Voor mijn verjaardag kocht mijn zus een beluchter voor mijn compostvat. Lief!

Als ze van films houden, vinden ze een of ander media abonnement misschien leuk? Je boekenwurmen houden misschien van een abonnement op een Boek van de Maand of een paar maanden op een luisterboekendienst zoals Libro.fm. Zouden ze genieten van een abonnement op een tijdschrift over hun favoriete onderwerp?

Vorig jaar kocht ik voor mijn tante een boek over regeneratieve landbouw dat ik mooi vond en waarvan ik dacht dat ze het zou waarderen. Ze werd gek toen ze het opensloeg omdat ze zo opgewonden was.
Willen ze gewoon tijd met elkaar doorbrengen?

Soms is het beste wat we de mensen om ons heen kunnen geven onze tijd die we met hen doorbrengen. Op dit moment is dat misschien waardevoller dan elk tastbaar geschenk dat we ons kunnen voorstellen.

Deel een dag door iets te doen waar jullie allebei van houden. Kun je samen een toerist zijn in je eigen stad? Is er iets waar je het altijd over gehad hebt om te doen, maar waar je nog geen tijd voor gemaakt hebt? Doe het!

Als een van deze vragen een idee oproept maar je weet niet waar je het cadeau kunt vinden, Google het dan. Vaak lijkt Google met de automatisch invullende keuzemogelijkheden beter te weten wat ik wil dan ik zelf, dus ik verwacht dat dit geen probleem hoeft te zijn.

Welke andere vragen stel je jezelf bij het zoeken naar het perfecte cadeau voor elke persoon op je lijst? Ik zou het graag horen.

Succes met je cadeautjesjacht!