Nieuwe keuken op de planning? Dit zijn de trends

Of je nu als een berg opkijkt tegen de verbouwing of niet kunt wachten om aan de slag te gaan: met een nieuwe keuken in het vooruitzicht heb je hoe dan ook geluk. Er zijn namelijk ontzettend veel gave keukentrends op het moment. Hieronder worden er een aantal uitgelicht. Ter inspiratie.

Hart van je woning
Steeds vaker is de keuken de centrale plek in woning waar niet alleen gekookt wordt, maar ook gegeten, gewerkt, gelachen en geleefd. Daarom zie je dat de keukens van nu steeds vaker naadloos overlopen in de woonkamer, met als verbindend element bijvoorbeeld een bar of kookeiland. Doordat de keuken zo’n centrale plek in onze huizen inneemt, wordt de uitstraling ervan nog belangrijker. De inrichting is steeds vaker minimalistisch, wat helemaal aansluit bij de trend van het ontspullen. Voor de keuken uit dit zich onder meer in greeploze keukenkastjes en het opbergen van losse apparaten. Het minimalistische karakter van de keuken houdt niet in dat alle lijnen scherp en strak moeten zijn. Organische vormen zijn helemaal terug. Een ovale keukentafel? Helemaal on trend.

Licht of juist heel donker
Een nieuwe keuken kopen doe je natuurlijk niet ieder jaar. Daarom zul je een trendkleur van een specifiek moment wellicht niet in je hele keuken willen doorvoeren. Accessoires in deze kleur kunnen natuurlijk weer wel. Keukens hebben vaak een iets neutraler kleurenpalet. Je ziet veel lichtgekleurde keukens. Houd je niet van een al te steriele lichte kleur? Dan heb je geluk: de zwarte keuken is al een tijdje in opmars. Een zwarte keuken ademt stijl. Maar afhankelijk van de materialen die je kiest kun je een zwarte keuken laten passen binnen uiteenlopende interieurs. Denk aan een combinatie met grof hout of beton, als jouw woning industrieel geïnspireerd is. De ruimtes kun je verder verbinden met bijvoorbeeld een robuuste bartafel of een industriële eetkamer tafel.

Trendy materialen
Messing is een materiaal dat we veel terugzien in de greepjes, spoelbakken en kranen van keukens. Hou jij van de metallic look, dan kun je deze trend ook steeds vaker doorzetten in de fronten van je keuken. Verder zie je in de keukens van dit moment ook veel marmer, wat meteen zorgt voor een luxueuze uitstraling. Ook dit materiaal zie je op verschillende manieren terugkeren. Denk aan marmeren achterwandjes, fronten, werkbladen of accessoires.

Oog voor de natuur
De ecovriendelijke trend is er hopelijk om te blijven. Steeds vaker kiezen we voor duurzaam gewonnen materialen in ons interieur. Dit geldt ook voor de keuken. Daarbij kopen we vaker energiezuinige apparatuur. Naast dat we in onze aankopen meer oog hebben voor de impact op het milieu, halen we de natuur ook meer en meer in huis. Hoewel de botanische trend niet nieuw is, blijft deze wel populair. Ook in de keuken kun je dit doorvoeren door hier en daar plantjes te plaatsen. Dat is niet alleen fijn voor de uitstraling van je keuken maar ook voor het binnenklimaat in je woning.