Welke verschillende soorten hoofdkussen zijn er?

Het is algemeen bekend dat een goed matras bijdraagt aan een goede nachtrust. Veel mensen denken dat zij standaard goed slapen wanneer zij een kwalitatief matras kopen. Dit is een misvatting. Een goed hoofdkussen is minstens zo belangrijk. Zo’n kussen zorgt er namelijk voor dat jouw nek- en rugwervels in een rechte lijn liggen. Hierdoor is de kans op nek- en rugklachten kleiner, waardoor je beter slaapt. Ben je op zoek naar een nieuw hoofdkussen? Dan moet je weten dat je behoorlijk wat te kiezen hebt. Om jou op weg te helpen in jouw zoektocht, lichten we hieronder uit welke verschillende hoofdkussens er allemaal zijn.

Donzen hoofdkussen
Een groot deel van de Nederlanders slaapt op een hoofdkussen dat is gevuld met dons. De voornaamste reden om voor dit kussen te kiezen, is omdat het lekker zacht is. Je zakt er heerlijk met jouw hoofd in weg. Daarbij komt dat je een donzen hoofdkussen zelf kunt vormen. Hierdoor ondersteunt een donzen kussen jouw hoofd altijd goed. Dit maakt de kans op nekklachten een stuk kleiner. Bovendien kun je een donzen hoofdkussen zelf uitwassen. Je kunt het kussen op maximaal 30 graden wassen. Voor mensen met een huisstofmijtallergie is dit niet heet genoeg. Indien je allergisch bent voor huisstofmijt, kun je beter voor één van de onderstaande twee hoofdkussens kiezen.

Latex hoofdkussen
Naast een donzen kussen kun je ook voor een latex hoofdkussen kiezen. Het grote voordeel van dit materiaal is dat het vormvast is. Dit betekent dat jouw hoofd constant ondersteund wordt wanneer je op dit kussen slaapt. Sommige mensen denken dat een latex hoofdkussen hard is, maar dat is een misvatting. In een latex kussen zak je namelijk heerlijk weg met jouw hoofd. Dit gaat niet ten koste van de ondersteuning. Ondanks dat een latex hoofdkussen zacht is, ondersteunt deze jouw hoofd goed tijdens de slaap. Een latex hoofdkussen is ideaal voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt. Latex is van nature namelijk hypoallergeen. Huisstofmijt voelt zich hierdoor niet thuis in latex, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een allergische reactie.

Synthetisch hoofdkussen
Vind je donzen en latex hoofdkussens te duur? Dan is een synthetisch hoofdkussen waarschijnlijk wat voor jou. Deze hoofdkussens zijn namelijk aanzienlijk goedkoper dan de twee kussens die we hierboven behandelden. Voordeel van een synthetisch hoofdkussen is dat je zelf de vorm aanpast. Hierdoor bepaal je onder andere de hoogte van het kussen. Dit maakt dat een synthetisch kussen ideaal is voor zijslapers, rugslapers en buikslapers. Wat misschien nog wel het grootste voordeel van dit hoofdkussen is, is dat je hem op 60 graden uit kunt wassen in de wasmachine. Hierdoor krijgen bacteriën geen kans. Dit maakt een synthetisch hoofdkussen onder meer geschikt voor mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld huisstofmijt.