Vaste planten en haagplanten in je tuin

Als je houdt van groen in je tuin, is het een leuk idee om te kiezen voor een haag rondom. Hierbij heb je zelfs de optie om te kiezen voor haagplanten die ook in de winter groen blijven, zodat je ieder seizoen kunt genieten van een groene tuin. Door je haag slim te combineren met enkele vaste planten die ieder jaar weer opnieuw gaan bloeien, kun je met weinig moeite genieten van een mooie en groene tuin.

Een mooie haag rond je tuin: welke haagplant?

Een bekende haagplant is de buxus. Maar sinds de buxusmot rondwaart in Nederland, is dit eigenlijk geen verstandige keuze meer. Je wilt natuurlijk niet dat je nieuw geplante haag al na een paar weken kaalgevreten wordt door de hongerige rupsen van deze mot. Maar niet getreurd, want er zijn veel andere vaste planten die zich uitstekend lenen om een mooie haag mee te maken.

Groenblijvende haagplanten

Het is mogelijk om het hele jaar door van een groene tuin te genieten. Er zijn namelijk haagplanten die in de winter hun blad niet verliezen, zodat je ook in dit jaargetijde een mooie, groene haag rond je tuin hebt staan.

Enkele voorbeelden van groenblijvende haagplanten zijn:

 • Laurier
 • (Japanse) hulst
 • Glansmispel
 • Japanse broodboom
 • Berberis
 • Kardinaalsmuts
 • Olijfwilg
 • Vuurdoorn
 • Sneeuwbal
 • Rododendron

Bladverliezende haagplanten

Andere haagplanten verliezen in de winter hun blad. Maar daar staat tegenover dat ze in de lente weer met een explosie van fris, jong groen weer tot leven komen.

Enkele voorbeelden van bladverliezende haagplanten zijn:

 • Beukenhaag
 • Haagbeuk
 • Liguster
 • Amberboom
 • Winterlinde
 • Zuurbes
 • Sleedoorn
 • Kornoelje
 • Sneeuwbes

Weinig moeite, veel groen

Het leuke aan haagplanten is dat sommige nog mooie bloemen krijgen ook. Op die manier heb je dus niet alleen een groene haag, maar ook een ware bloemenpracht rond je tuin. Ben je trouwens dol op bloemen? Denk dan meteen eens na over het planten van vaste planten die ieder jaar weer opnieuw de mooiste bloemen krijgen.

Met de juiste verzorging heb je nog jarenlang plezier van een mooie haag rondom en de vaste planten in je tuin. En die verzorging valt wat werk betreft trouwens mee: je haag behoudt zijn vorm als je hem af en toe snoeit, maar dit hoeft (gelukkig) niet iedere week te gebeuren. De eerste jaren zullen de haagplanten sowieso de tijd nodig hebben om een mooie, volle haag te vormen. Maar al die tijd kun jij al genieten van al het groen in en om je tuin!