Welke verschillende soorten dekbedden zijn er?

Heb jij onlangs gekeken naar een nieuw dekbed? Dan schrok je mogelijk van het grote aanbod. Veel mensen beginnen hun zoektocht met het idee dat er niet veel te kiezen is. Dit is een misvatting, want we kennen tegenwoordig namelijk allerlei verschillende soorten dekbedden. Veel mensen weten niet precies welk dekbed zij moeten hebben. Geldt dit ook voor jou? Dan koop je mogelijk een dekbed zonder je hier verder in te verdiepen. Zonde, want dan is de kans groot dat je de verkeerde keuze maakt. Om goed beslagen ten ijs te komen, vertellen wij je hier welke verschillende dekbedden er zijn.

4 seizoenen dekbed
Het eerste dekbed dat we hier behandelen, is het 4 seizoenen dekbed. De naam zegt het al, maar dit dekbed is te gebruiken in de lente, zomer, herfst en winter. Ben je niet bekend met dit dekbed? Dan vraag jij je mogelijk af hoe dit kan. Een 4 seizoenen dekbed is opgebouwd uit verschillende lagen. Deze kun je met behulp van knopen of een rits van elkaar verwijderen en aan elkaar bevestigen. In de zomer en lente slaap je waarschijnlijk onder het dunste gedeelte van het dekbed. Krijg je het koud? Dan maak je er een extra laag aan vast. In de wintermaanden kun je alle lagen aan elkaar verbinden. Hierdoor heb je het zelfs in de meest koude nachten lekker warm wanneer je onder dit dekbed ligt.

Winterdekbed
Niet iedereen vindt het prettig om telkens lagen aan het dekbed toe te voegen of te verwijderen. Daarbij komt dat een 4 seizoenen dekbed voor jou misschien niet warm genoeg is in de wintermaanden. In dat geval biedt een winterdekbed uitkomst. Dit dekbed is met name geschikt voor de zogeheten ´koude slapers´ en voor mensen die het niet prettig vinden om onder een dun dekbed te slapen. In tegenstelling tot een 4 seizoenen dekbed bestaat een winterdekbed slechts uit één laag. Het dekbed wordt vaak voorzien van meer vulling, waardoor hij een stuk dikker is dan de andere dekbedden. Overigens kiest u zelf de vulling in uw winterdekbed. Zo kunt u voor een ganzendons dekbed gaan, maar ook voor een dekbed met eendendons.Zomerdekbed
Sommige mensen slapen in de zomermaanden enkel onder een dekbedovertrek. Er zijn zelfs mensen die in dit seizoen helemaal niet onder een deken slapen. Toch zijn er ook genoeg Nederlanders die in de zomer wel onder een dekbed slapen. Een winterdekbed en 4 seizoenen dekbed is in dat geval mogelijk te warm. Vind jij dit ook? Dan is een zomerdekbed waarschijnlijk de ideale uitkomst. Indien je onder zo’n dekbed ligt, heb je het nooit te warm. Het dekbed isoleert namelijk goed. Wanneer het in de slaapkamer warm is, kan het onder het dekbed lekker koel zijn. Daarbij komt dat een zomerdekbed ook ideaal is voor de wat koudere zomernachten.